Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku održala godišnju Izvještajnu skupštinu

Datum objave: 21. siječnja 2023. Aktivnosti

OSIJEK – Udruga katoličkih intelektualaca (UKI) održala je 18. siječnja u Pastoralnom centru nadbiskupskog Vikarijata Osijek godišnju Izvještajnu skupštinu. Nakon uvodnog molitvenog poticaja UKI-jeva duhovnika vlč.  Davora Vukovića, prihvaćen je dnevni red, izabrano radno predsjedništvo (Maja Bubalo, predsjedateljica, i članovi Dubravka Smajić i Josip Nađ), zapisničarka Žaklina Kurmaić i ovjerovitelji zapisnika Ružica Pšihistal  i Domagoj Tomas. Predsjednica Udruge Ružica Pšihistal izvijestila je Skupštinu o radu Udruge tijekom 2022. godine, kazavši kako je „najjača UKI-jeva aktivnost snimanje podcasta jer UKI-jev kanal na platformi YouTube ima već više od 21500 pogleda“ te je pozvala članstvo na snažniji angažman u aktivnosti Udruge, predložila i plan rada u ovoj godine te izvijestila o financijskom poslovanju, a sva izvješća i planirano jednoglasno su podržani.

Tijekom Skupštine Pšihistal je istaknula potrebu uključivanja svih članova u organizaciju rada i preuzimanja odgovornosti u izvedbi određenih prijedloga rada te izložila promišljanje o poslanju Udruge, koje se uvijek izričito vezalo uz evangelizaciju, no smatra kako „u novije vrijeme poslanje Udruge ne mora biti kulturološko, već je važnije da svi članovi svojim životima svjedoče vjeru gdje god djeluju“. Maja Bubalo dodala je kako trebamo ojačati zajedništvo članstva te se vratiti na redovni raspored mjesečnog održavanja sastanaka koji je bio prije pandemijskoga razdoblja. Domagoj Tomas predložio je širenje suradnje s medijima, napose s Radio Marijom, a predsjednica je pozvala članove da razmisle o tome s kime bi UKI mogao surađivati te da pritom inicijativu pretoče u konkretno djelovanje.

U izvješću se čulo da ažuriranje i administraciju mrežne stranice volonterski obavlja dopredsjednik Branimir Kurmaić, održane su duhovne obnove i misnim slavljem proslavljen spomendan sv. Augustina, UKI-jeva zaštitnika, zatim su predstavljene tri knjige i u Vikarijatu Osijek priređena projekcija dokumentarnog filma „Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata” te se njeguje suradnja sa: Institutom za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“, s osječkim ogrankom Matice hrvatske, knjižarom Nova, DUHOS-om i medijima. Naglašeno je kako je UKI podcast osmišljen sa svrhom ‘čitanja’ aktualnih tema u kršćanskom ključu, a voditeljica R. Pšihistal razgovarala je u 2022. godini u pet snimljenih podcasta sa gostima svećenicima i laicima iz različitih područja društvenog života, svjedocima vjere i kršćanskih vrijednosti, te su time otvorena mnoga važna pitanja o Crkvi u svijetu i ujedno gledatelji potaknuti na samostalno vjerničko djelovanje.  UKI je u podcastima ugostio: fra Antu Vučkovića, Zvonka Pandžića, fra Stjepana Krasića, Lidiju Blagojević i Marijana Almaša Kisu. U završnici radnoga dijela Pšihistal je svima zahvalila i zaključila: „Dobro je prisjetiti se što smo i koja je naša misija. Isusu ne treba promidžba. Njemu trebaju svjedoci i učenici. Možda je najjednostavnije reći da polazimo Isusovu školu i da se možemo nadati da ćemo biti njegov instrument ili poluga kojom i druge privlači sebi.“

Duhovnik Vuković je pozvao na druženje u prostoru Vikarijata i naposljetku su razmijenjene čestitke za profesionalna postignuća pojedinih istaknutih članova koji su protekle godine objavili autorske knjige zapažene u znanstvenim krugovima, a UKI je bio suorganizator ili podupiratelj predstavljanja. UKI njeguje poslanje svjedočenja, naviještanja i evanđeoskoga služenja laika u apostolskom duhu zajedništva te uz utjecanje nebeskomu zaštitniku sv. Augustinu od svojega osnutka 2006. godine.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić