Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku proslavila zaštitnika sv. Augustina

Datum objave: 31. kolovoza 2020. Aktivnosti

OSIJEK – Euharistijskim zajedništvom u crkvici Sv. Roka u Osijeku na spomendan sv. Augustina (28. kolovoza) svog nebeskog zaštitnika proslavila je Udruga katoličkih intelektualaca (UKI). Uvodeći u slavlje večernje mise UKI-jev duhovnik mr. sc. o. Vladimir Sedlak, biskupski vikar za Slavoniju i Srijem te župnik grkokatoličke župe Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovcima, osvrnuo se kako „zbog pandemije COVID-a, poštujući epidemiološke preporuke kao  članovi UKI-ja još od korizme nismo imali svojih redovitih okupljanja“, dodajući: „Dugo je bilo vrijeme šutnje, osobne molitve i promišljanja, a sada smo ponovno zajedno i slavimo Euharistiju, lomeći kruh zajedništva i prikazujući ju za sve članove Udruge i njihove obitelji, za pokojne članove Udruge, kao i za nedavno preminulog vlč. Stjepana Podboja, koji je ugostio članstvo i UKI-jev Tjedan kršćanske kulture u Vinkovcima 2013. godine. Bog neka mu udijeli pokoj, vječno spasenje neumornom radniku na njivi Gospodnjoj koji je u zemaljskom životu zauzeto naviještao Krista.“ UKI-jev je duhovnik podsjetio kako je svećenik Podboj bio i glazbenik, te dosadašnji župnik Župe sv. Nikole, biskupa u Vinkovcima i imenovani jarminački župnik koji je preminuo 22. kolovoza u 63. godini života u KBC Osijek, nakon teške bolesti, a sahranjen je 24. kolovoza na mjesnom groblju u Podravskoj Moslavini, njegovu rodnomu mjestu.

U propovijedi Sedlak je govorio o filozofu, eruditivnom čovjeku, osvjedočenomu vjerniku, svećeniku, svetom biskupu i crkvenom naučitelju Augustinu koji je na svojemu obraćeničkom putu (opisanomu u glasovitim Ispovijestima) traženja Boga do istinske vjere pronašao Boga dušom, „dokučio“ da „istinska mudrost proizlazi od Boga, počovječuje, dodaje se – utjelovljuje u osobi Isusa Krista, kako bi nas zauzvrat obožanstvenila – učinila djecom Božjom i baštinicima Kraljevstva nebeskoga i time nam osvijetlila smisao i potrebu traženja Boga, u duhu promišljanja sv. Augustina: ”Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše, dok se ne smiri u tebi.’“

Podsjećajući na svečev osebujan životopis, Sedlak je razložio kako je „Augustin uspio spojiti putove filozofske mudrosti i otajstvo vjere (Mysterium fidei) u jedinstveni izričaj vjere što je Crkva prepoznala proglašavajući sv. Augustina naučiteljem, a njegov nauk ugrađujući u traditio ecclesiae i depositum fidei“. Vjernici su slušali o Augustinovom putu usred brojnih onovremenih izazova (rođen je 354., umro 430.) kojim je posvjedočio kako biti svjedok prave, iskrene, neiskrivljene vjere. „To je, dragi članovi, ujedno svojevrsni poziv i izazov i nama koji na intelektualnom polju doprinosimo ljudskome društvu. Kako bismo spajajući dane nam talente mudrosti i iskustvo življene vjere davali svjedočanstvo i autentični navještaj vjere u akademskoj zajednici i šire, spajajući često suprotstavljeni fides i ratio u duhu crkvenoga nauka. Uostalom, čini se kako je naše vrijeme, koje je po mnogočemu slično Augustinovu, od raznih ponuđenih mudrosti i vjerskih izričaja, pa sve do migracijskih i socijalnih promjena, gdje je na pomolu nova civilizacijska stvarnost, osobito u Europi, željna autentičnih i umnih kršćanskih svjedoka poput njega“, zaključio je Sedlak.

U misnom slavlju sudjelovale su čitačice: Maja Kenda Bubalo, Miriam Goll i Žaklina Kurmaić, dok je ministrirao Marko Lukić.

U novoobnovljenoj kapelici sv. Roka UKI-jevci su, predvođeni predsjednicom dr. sc. Ružicom Pšihistal, razgledali uređeni interijer te se znakovito zadržali u osobnoj molitvi pred restauriranom oltarnom slikom sv. Roka koja je na svečev spomendan (16. kolovoza 2017.) postavljena obnovljena u zavjetnu kapelicu (podignutu na Solarskom trgu 1684. u spomen na zavjet protiv kuge). Zajedništvo Udruge nastavljeno je druženjem u izvancrkvenom prostoru te dogovorom o narednim aktivnostima koje ovise o pandemijskoj situaciji.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić