ZLODUSI GENERACIJA- OD IZGUBLJENE GENERACIJE DO GENERACIJE X I Y

Datum objave: 29. studenoga 2018. Osvrti

Nedavno, predstavljajući knjigu : „Anđeli i demoni“, Maroconcini, Amato, Rocchetta, Fiori,  KS, Zagreb 2017. , pokušala sam što više saznati o nama nevidljivom svijetu,  koji u ovo blagdansko vrijeme  uprizorujemo ili kao bucmaste, majušne anđelčiće ili kao nezgrapne krampuse. No, ta nama, očima skrivena moćna stvorenja, nisu samo naši vjerni životni pratitelji,nego ih je Gospodin dodijelio kako državama, narodima, biskupijama, tako i određenim generacijama koje bi u Božjoj providnosti trebali nasljedovati Njegov nauk. Sv. Toma Akvinski kaže da nam Bog ne dodjeljuje samo anđela čuvara, nego i palog anđela, da bi rasli u vrlini i kreposti. Stoga se,  duhovna borba ne vodi samo na osobnom planu, već na mnogim razinama: unutar obitelji, naroda, država, kao i unutar generacija tijekom povijesti.

Povijesno gledano, generacija koja će „iskočiti“ iz Božjeg plana i nasljedstva koje su im prijašnje generacije ostavile,  u književnosti  je poznata kao „izgubljena generacija“. Ove kćeri i sinovi koji sazrijevaju tijekom ili neposredno nakon I. svjetskog rata, napuštaju vrijednosti svojih roditelja i prepuštaju se hedonističkom traženju životnog smisla. Trpljenje, nošenje križa, zamorno je  ovoj lutajućoj generaciji, koja ne mijenja sebe, nego države, prijatelje, ljubavnike.  Kršćanska tradicija njihovih obitelji sputava njihovu slobodu jer oni ne žive danju nego noću, ne čeznu se za vječnom,  već ovozemaljskom slavom.

Izgubljenu generaciju, zamijeniti će  tzv.“slavna generacija „ , generacija II. svjetskog rata koja hrabro žrtvuje život za visoke ideale: slobodu, mir, pravednost, jednakost. Baš ta generacija, zajedno s mladima koji su se rodili tijekom rata ili odmah nakon rata, okreće  se filozofiji užitka, seksualnoj slobodi, napuštanju obitelji i kršćanskih vrednota. Njihov moto nije zreli put duhovnosti i usavršavanje vrlina, nego materijalno blagostanje.  Tradicija postoje neprijatelj, a samoostvarenje, traženje sebe, ideal koji se ni danas ne napušta. Izvrnuta ideja  psihoanalitičara Froma, imati a ne biti, gura ih kroz život i priprema okružje za iduću generaciju, onu koja će napuštanje kršćanstva iznijeti u javni život, medije, politiku i zakone.

Na scenu stupa sada „hippi generacija“ 60’tih, poznata kao „baby boomers“.  Ova supkultura koja svoj procvat doživljava u Americi, uvodi  drogu, psihodeličnu glazbu, život u komunama s  više partnera, ali i legaliziranje abortusa,  te kontracepciju, bez koje bi ovaj stil života bio neodrživ. Ta požuda koja prožima ovu generaciju, dovodi do otvorenog bunta protiv Boga jer kako kaže sv. Toma Akvinski,  grijeh bluda uvijek za posljedicu ima otuđenost od Boga.“ Baby boomersi“  sa svojim jakim egom, vladaju neposluhom,  sakrivaju se iza demokracije , a zapravo su gladni moći koja počinje i završava s velikim Ja. Neki od današnjih vodećih političara su pravi izdanci ove generacije.

Generaciju 68′ koja napušta kršćansku teologiju tijela,  a umjesto molitve prakticira istočnjačke meditacije, naslijediti će generacija X i Y, rođena od sredine 70’tih do kasnih 80’tih, poznata još kao „JA generacija.  Ova, narcizmom obuzeta generacija, životu pristup sa stavom: „ Ja na to imam pravo ili ja to zaslužujem“. Njome vlada zloduh nemorala i odsutnost kršćanske duhovnosti, a svoju potrebu za duhovnošću, ali ne i zagrobnim životom, osim ako se ne radi o reinkarnaciji, zadovoljavat će stalnim traženjem po New Age repertoaru. Njih ne zanima nasljedovanje vjere njihovih predaka, oni se vode krilaticom da se religija može odabrati, a Bog kreirati, ovisno o potrebama.

Ova generacija rađa se izvan obitelji i živi bez nje, odgajaju je samohrani roditelji ili jaslice, nema ili ne pozna druge članove obitelji, nema koherentni, sustavni kućni i vjerski odgoj, okružena tehnologijom, jalovo pokušava preslikati virtualni svijet u stvarni.  Pripadnici ove generacije ne razumiju pojam grijeha, oni se bave ekologijom, a suvremena psihologija pretvara  sve nedoličnosti njihova ponašanja u traumatska iskustva, te svu poročnu seksualnost u biološki determinirano ponašanje. Sada, u ovoj generaciji pali anđeli stupaju javno na scenu, više se ne kriju iza svojih ljudskih marioneta, nego se Sotona otvoreno štuje, gutaju se knjige o magiji kao Harry Potter, vampirske sage govore o pravoj ljubavi. Nezdrava znatiželja vrti milijunsku zaradu „reality showa“, ljudi gladni senzacija troše sate na društvene mreže, a okultna ponuda uvlači sve više sljedbenika.

 

U ovom brzom, povijesnom presliku generacija koje su vratima pakla pohrlila bez oklijevanja, jasno nam je da se duhovna borba vodi kako u nama, tako i oko nas.  To je prava, neumorna borba za svaku dušu, za svaki život, za svaku stopu Božjeg kraljevstva, za svaki zakon koji brani život, čuva dostojanstvo čovjeka, u ljubavi počinje od druge osobe, spremno se žrtvuje i brani samo Jednoga koji je „Put, Istina i ŽIVOT“.

 

Miriam Goll