Mirno srce i “veća djela”

Datum objave: 28. svibnja 2018. Meditacije

“Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova.”

Srce se naše uznemiruje zbog brige za sebe. Brinemo se stalno za sebe: jelo, piće, uspjeh, zdravlje. Srce nam je također uznemireno zbog brige za drugoga u ovomu svijetu: žena, djeca, prijatelji, siromasi, napušteni. Jedna i druga briga, briga za sebe i briga za svijet, stvaraju nemir srca, jer se srce bavi onim što srce ne može ispuniti. Krist nas želi osloboditi od toga nemira. Donosi nam jednu novu brigu, brigu vjere, u kojoj se prvenstveno brinemo za Boga i za Krista koji je Bog: “Vjerujte u Boga i u mene vjerujte” Tko vjeruje u Boga, tko se brine za njega, zadobiva mirno srce, srce koje je dirnuto Božjim srcem, i koje zato ostaje mirnim u svim nemirima ovoga života. O kako li je to danas važno, danas kad posvuda vlada nemir, nemir i nemir. A taj je nemir samo izričaj nemirnoga srca koje se nije izdiglo iznad sebe i iznad ovoga svijeta.

“Ja sam put i istina i život.”

Krist je “put”, on nam kazuje put do Boga, do mirnoga srca, do brige za Boga. Zato gledaj Krista čovjeka i znat ćeš kojim putem doći do mirnoga srca. Krist je put, ali i clj puta, jer je Bog. To je razlog zašto on sebe naziva također i “istinom i životom”. Tko je na putu života s Kristom, taj je u istini, a tko je u istini, taj je živ. Da, živi se ljudski samo ako se živi u istini. Tko je bez istine, taj ne živi, on je mrtvac. A tko je u istini, taj živi, iako je možda mrtav zbog ovoga svijeta. Zato vjeruj u Isusa Krista, živi u istini, i bit će pun života, ne ćeš biti “mrtvo puhalo”, kakvi su svi oni koji “žive” bez istine.

“Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu.”

Nažalost, gotovi svi propovjednici ne znaju što bi s ovom rečenicom. A u njoj se krije neizmjerno dostojanstvo za čovjeka! Krist nam kazuje da ćemo činiti veća djela od njega.  Ta su pak “veća djela” prije svega naše spasenje koje on ne može činiti bez nas. Ta su “veća djela” također i sva ona djela kojima donosimo Kristovo spasenje u ovaj svijet. Zapravo, Krist želi reći da mu nije stalo do toga da djeluje sam, jer tada ne može činiti “veća djela.” On želi s nama djelovati, jer jedino tada može činiti “veća djela”, u nama i u svijetu. Zato su-djeluj s Kristom: s njim i s tobom događat će se “veća djela” u tebi i u svijetu.

Ivica Raguž