Biti jednaki anđelima

Datum objave: 21. svibnja 2018. Meditacije

“Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća.«

Danas Crkva ne zna što bi s ovom rečenicom današnjega nedjeljnog evanđelja. Krist nam obećava da ćemo biti «anđelima jednakima». Naime, Krist nam obećava da ćemo biti jednaki anđelima, čime se podrazumijeva da već sada trebamo biti poput anđela. Da, poput anđela! Čudno to zvuči, jer su anđeli iščezli iz današnje teologije i duhovnosti. Postali su još nekakvi nabožni, slatkasti pratitelji ili zaljubljeni u zemaljsko (filmovi). A kršćanska vjera kazuje drukčije. Anđeli su nam uzori, istinski uzori.

Oni pripadaju u cijelosti Božjoj sferi, novom Kristovu eonu. Njihova je opstojnost u cijelosti himnička i doksološka, oni hvale i slave Boga. Upravo pod tim vidom oni su nama kršćanima uzori. Naš život treba biti i postati himnički i doksološki, trajna hvala i proslava Gospoda. Naš um (poslušnost), naše tijelo (čistoća) i naše imanje (siromaštvo) trebaju postati anđeoski: da um kroz poslušnost sve prima od Boga, da tijelo bude «ovijeno ljubavlju» (Nietzsche: «Najljupkiji izraz koji sam čuo: ‘u istinskoj ljubavi duša je ta koja ovija tijelo’ – dans le veritable amour: c’est l’âme qui enveloppe le corps’»), da posjedovanje više ne poznaje «moje i tvoje».

Zato nam anđeli ukazuju na mogućnosti našega postojanja. Nestanak anđela iz vjere jest banalizacija vjere, zatvaranje našega postojanja u uske okvire ovoga svijeta. A s anđelima smo pozvani već sada nebeski živjeti, punim plućima već sada disati zrak nebeskoga ozračja…

U tom smislu anđeoski način življenja  vrhunac kršćanskoga života, to je bit kršćanske mistike…

U Crkvi su  na anđeoski život već sada posebno pozvani redovnici i svećenici, koji bi trebali poput anđela «neprestance» hvaliti i proslavljati Boga: osobnim i  zajedničkim životom, liturgijom, napose pjevanjem.

Dragi čitatelju, neka i tebi i meni anđeli budu uzori, već sada, neka moj i tvoj život bude anđeoski već sada…

http://www.youtube.com/watch?v=TQ9nBRKjwMg

Ivica Raguž