Samo nas ljubav može spasiti

Datum objave: 24. travnja 2018. Kolumne

Nedavno sam slušala razgovor s njemačkim novinarom, Andreasom Englischem, koji je napisao izvrsnu knjigu o sv. Ivanu Pavlu II, ali ovaj put govorio je papi Franji. Ovaj novinar njemačke državne televizije iz Vatikana, opisuje papu Franju kao nekoga tko je već izlaskom na balkon nakon svog izbora za Papu, pokazao kako djeluje pomazanje Duhom Svetim.

Na balkon više ne izlazi zatvoreni nadbiskup iz Argentine, nego skromni, ponizni, prvenstveno nasmiješeni Sluga Božji. No, taj isti papa kada umaršira u kantinu, sam po svoj obrok, pokazuje odlučnost da se obračuna s kukoljem u svojim redovima.

Stoga sam odlučila predstaviti knjigu pape Franje: „Samo nas ljubav može spasititi“, u izdanju Verbuma, tako da opišem novog Papu kroz njegove objedinjine propovijedi. Mogu prenijeti samo osobne pokrete srca koje sam osjećala dok sam čitala knjigu.

Često sam u tim propovjedima vidjela snažan Duh Papina reda, isusovaca, koji redovitim duhovnim vježbama odvažno korača stopama sv. Ignacija. Čula sam bol Argentinca, koji je doživio progon vjere u svojoj domovini, koji je sa sirotinjom živio, tješio ih, mirisao i s njima plakao. A onda je došao u prividno bogatu Europu, raj na zemlji, a opustošenu tvrdoćom srca, eutanazijom, abortusima, okrutnim kapitalizmom i licemjerstvom. Kada budete čitali Papine kateheze, boljet će vas, nećete se moći sakriti pred rečenicama, poput :

„Ako netko od nas ne priznaje da je grješnik, nije dobar kršćanin.“ (str. 19) Ili

„Uštirkani kršćani uvijek kritizira bližnje, loše govori o drugima, stalno mora govoriti o drugima.“ (str.18)

U drugim katehezama. Papa hrabri svoje stado kada kaže da nas Bog sluša, „…On sluša žamor svoga naroda, molitvu koju šapćemo u srcu. On nije poput idola, koji uši imaju, ali ne slušaju.“ (str. 52)

Svaka propovijed otvorit će prozor u osobnost Pape Franje, koji nas u sveto vrijeme adventa poziva na ljubav i za kraj evo kako to sam kaže:

„Razderite srca kako bismo ljubili ljubavlju kojom smo ljubljeni, tješili utjehom kojom smo tješeni i dijelili ono što smo primili.“

 

Miriam Goll

Papa Franjo, Samo nas ljubav može spasiti, Verbum, Split, 2015.