Problem boli, C. S. Lewis

Datum objave: 24. travnja 2018. Osvrti

Jedva sam dočekala knjigu uglednog pisca C.S. Lewisa Problem boli, u izdanju Verbuma. Ovog sjajnog pisca, autora Pisma starijeg vraga mlađemili Kronike iz Narnije, prvenstveno vole mladi, a pomno čitaju stariji. No, ova knjiga je duboka borba nakon doživljene osobne boli u krilu svemogućeg i svepristunog Boga.

Kada sam preuzimala knjigu, upitala me djelatnica što mislim o knjizi jer joj je kupac upravo vratio knjigu, s pojašnjenjem da je “jako teška”. Zatekla me s tim pitanjem jer svatko tko poznaje C. S. Lewisa  mora biti spreman na pomno iščitavanje njegovih misli. Ne radi se o lakoj i „ pjevnoj“ knjizi, koja nam pojašnjava misterij Božje daljine u trenutcima patnje, tragedije I bola ili nudi zbir “uspješnih” molitvi kojima muku možemo dokinuti.

C.S. Lewis je pisac britkoga uma I na njegovim stranicama iščitava se snažna apologetika Boga. On ga strasno brani, filozofskim stilom vodi raspravu sa svim priučenim vjernicima koji zahtijevaju odgovor od Boga, ali malo sami nude i malo Boga ljube.

Koliko puta sam doslovce zahtijevala čudo od Boga, razmišljala kako da dođem do nekog dara koji bi mi u trenutku zatrebao, a Bog je tada olovno šutio. Lewis je na svoj sjajni način rekao da nas čudo ne može čekati iza svakoga ugla samo ako smo izmolili par krunica. Kada tražimo da Bog u svojoj svemoći intervenira u svoj savršeno uređeni svijet, pitamo li se što će se dogoditi na drugom dijelu svijeta ako Bog naruši svoj sklad. Primjerice, ako Bog zaustavi gravitaciju kada nevino dijete pada s velike visine, koliko bi još nevinih stradalo da dokine gravitaciju na samo kratko vrijeme. U takvim trenutcima, kaže pisac, svu našu frustraciju i tragediju trebamo propitivati kroz pitanje vječnosti ili kroz jasan stav sv. Pavla  da su sve patnje na ovom svijetu ništa u odnosu na nebo koje nas čeka.

Duboko će vas se dojmiti kako Lewis opisuje borbu Boga za nas. On se s nama  hrva,  u svojoj neizmjernoj ljubavi vuče nas prema k sebi, ne bira načine, ne odustaje, traži ulaz: „ On se, prema tome, ne može nikada pomiriti s tvojim grijehom jer se grijeh ne može promijeniti, ali On se može pomiriti s tvojom osobom jer se ona može obnoviti.“ (Traherne, Problem boli,  str. 39).

Ovaj veliki kršćanski pisac napisao je metafizičko djelo kroz koje se ne trči, nego zastaje, stenje i propituje. Evo kako ga je sam završio:

„Pojedinci  herojski nadvladavaju čak i kroničnu duševnu bol. Iza takvih ljudi često ostaju sjajna djela- oni jačaju, čeliče i bruse svoj karakter sve dok ne očvrsnu i ne postanu nalik kaljenu čeliku.. Bol pruža priliku za istinsko herojstvo;  tu priliku koristi iznenađujuće veliki broj ljudi.“ (str.173)

  1. Lewis, Problem boli, Verbum, Split, 2015.

Miriam Goll