Nauk o duhovnom životu

Datum objave: 24. travnja 2018. Osvrti

Louis Lallemant, Nauk o duhovnom životu, Verbum, Split, 2003.

Trebamo se zapitati znamo li mi zapravo što je duhovnost, što je duhovni život? Kako njegovati duh i transcendentnost, a pri tome ne slijediti gurue i priče o energijama, tražiti se u ezoteriji i okultnome.

Na to pitanje jasno je odgovorio francuski isusovac Louis Lallemant u svojoj knjizi. Ovaj veliki intelektualac 16. stoljeća,  popločao je duhovni život sa sedam stuba:  prvo je pogled na naš cilj, zatim savršenost, čistoća srca, poslušnost Duhu Svetom, sabranost i nutarnji život. Nakon mnogo pročitanih knjiga, konačno u ovom duhovnom klasiku, otkrit ćete zašto samo pozitivno razmišljanje ne može biti rješenje vaših problema i zašto popularna pozitivistička psihologija razočara svoje pobornike. Autor kaže da je prvi korak očistiti se grijeha i to posebno lakih, što znači prakticirati sakrament ispovijedi i to što češće, zatim poraditi na neurednim emocijama u svom srcu, a tek onda urediti svoje misli i način razmišljanja.

Tu ćemo naletjeti na najveći otpor jer se zloduh najviše protivi čistoći srca, a i naše srce bježi od toga istraživanja jer tako vidimo i osjećamo svoje nevolje. Ako vam je polica s knjigama puna popularnih knjiga o samopomoći, možete ih sigurno sve zamijeniti ovom knjigom.

Otac Lallemant velikom oštrinom duha i vođen Duhom Svetim udara po svim našim lažnim oblicima duhovnosti, štoviše, kaže da prevarene duše neprestano govore o izvanrednim osjetilima, viđenjima i objavama. Duše koje vodi Duh Sveti, molit će Boga da ih oslobodi grijeha, kako vlastitih, tako i onih koje su nama počinili drugima. Pokušat ćemo nadoknaditi nanesene gubitke, držat ćemo se samo Božjih puteva i nasljedovati najvećeg Učitelja, Krista.  Ova nevelika knjiga, nudi velike misli i jasne smjernice na duhovnom putu.

Miriam Goll