Marija, začetnica svete euharistije

Datum objave: 24. travnja 2018. Meditacije

Kada se anđeo Gabrijel ukazao Djevici Mariji i pozvao je biti majkom Sina Božjega, njen pristanak značio je početak svete euharistije. Bez Marije nema Kristova utjelovljenja, pa tako ni svete mise. Euharistija je svakodnevno utjelovljenje Gospodina na zemlji i Njegov ponovni silazak u presvetom sakramentu.

Nazvati Mariju začetnicom svete euharistije znači da je dragovoljno prihvatila biti majkom Sinu Božjem, a Njegovo rođenje i život doživjelo je svoju puninu u svetoj euharistiji. Marija nas može poučiti koliko je u nasljedovanju Krista bitna slobodna volja, iako danas u svijetu slobodna volja djeluje razorno, uništava narode, a milijuni nevine djece bivaju abortirani. Slobodna volja veliki je dar, ali i moćna sila, posebno ako su joj namjere zle. Marija nam pokazuje da odaziv Božjem pozivu može donijeti čovječanstvu puno dobra, ona nam pokazuje da je ljudska sloboda najveći Božji dar, jer nam je njen „fiat“ darovao Krista u euharistiji.

Marija kao uzor vjere

Marija je jedina osoba koja je Isusa najbolje poznavala, bila mu je fizički i duhovno najbliža. Nosila ga je devet mjeseci, dojila ga, kupala, oblačila, odgajala, stalno je bila pored Njega, oko Njega i stalno joj je bio u mislima i srcu.

Pitam se ponekad je li odmah vidjela Njegovo božanstvo dok je njegovala to malo čedo u Betlehemu, je li vidjela samo slabašno dojenče ili budućeg Mesiju? To majušno dijete vidjele su njene oči, ali što je vidjelo njeno srce, što je vjerovala? Pred sobom je vidjela muško čedo koje odrasta, ali njena vjera govorila joj da se radi o Sinu Božjem. Za razliku od nas, Marija je mogla prodrijeti u onostrano, ona je mogla zaviriti iza zavjese, nije se morala osloniti samo na ono što je osjetilima mogla spoznati.

Vjera je ta koja prodire, vjera vidi onostrano, vjera zna stvarnost koju razum ne može razumjeti. Crkva to naziva „lumen fidei“, svjetlo vjere koje je u Mariji sjalo najsnažnije. Marija je uzor kako se živi po vjeri i od vjere jer do svadbe u Kani osjetilima registrira odrastanja muškog djeteta, ali u srcu vjeruje Božjoj riječi.

Marija nam pokazuje koji stav u srcu trebamo imati kada pristupamo svetom sakramentu, čvrstu, nepokolebljivu vjeru, bez obzira što će našu vjeru ovaj pali svijet opisati kao puko sanjarenje. Slijedeći Mariju u našem srcu na svetoj euharistiji, trebamo zdušno pokidati veo koji nas dijeli od Krista, ne smijemo se oslanjati na ono što vidimo, čujemo, dodirujemo, nego uprijeti pogled u Kristovu nazočnost u euharistiji. Utecimo se Mariji, uzoru prave vjere, zazivajući je:

„Marijo, vjerna Djevice, moli za nas da vjerujemo u Tvog Sina kao što si nam Ti za života pokazala. Moli za nas Sveta Djevice.“

John Hardon, Marija, začetnica svete euharistije

Prevela: Miriam Goll