Anđeli čuvari – Trebaju li vjerniku tjelohranitelji

Datum objave: 24. travnja 2018. Kolumne

Ponekad kada naš zemljani hod oteža, kada se utapamo u „dolini suza“, moramo znati da od trenutka rođenja uz nas hoda, samo nama dodijeljeni tjelohranitelj, anđeo čuvar. Naš anđeo čuvar u trenutku našeg rođenja, uvidom u naše darove i poslanje, pristaje nam biti zaštitom, ljubeći nas, bdijući nad nama brani u nama Božji plan za naš život.

 

No, njega kao i drugog tjelohranitelja treba svaki dan molitvom angažirati, obraćati mu se i tražiti pomoć i savjet. Dolaskom na svijet, Bog nam ne dodjeljuje samo anđela čuvara, nego i palog anđela kojeg moramo pobijediti, zato nam je potrebna mudrost veća od naše. Svi anđeli su duhovna bića, podijeljeni u korove, po hijerarhiji, svaki je jedinstven i Bog im je ulio znanje o svemu stvorenom. Njihova komunikacija je telepatska, nisu ograničeni prostorom, a budućnost im je poznata samo onoliko koliko im Bog dopusti. Tako djeluju i u našem životu, ovisno o ulivenoj Božjoj milosti . Mnogi se pitaju kako ne vide djelovanje svog anđela čuvara. Dva su odgovora, ako su plodovi dobri, on je jako aktivan i zajedno s nama surađuje na veću slavu Božju, a u drugom slučaju, živimo bez tjelohranitelja, izlažemo se opasnostima, donosimo odluke sami, ne slijedimo Božji nauk. Anđeli s nama komuniciraju djelujući na naš um, maštu, prizivajući prave slike, sjećanja da bi nas uputili na pravi put. Osobe koje imaju puno trauma, mogu moliti svoje anđele čuvare da im pomognu spriječiti stalno evociranje bolnih događaja, zaustaviti lažnu krivnju ili osudu. Vrlo često njihovo djelovanje, podsjeća na odgoj malog djeteta, kojem se nebrojeno puta ponavlja što je dobro, a što loše. Anđeo čuvar nas može podsjetiti na neki važni događaj, može nam pomoći kako u fizičkom, tako i intelektualnom radu.

Anđeo čuvar stalno je uz nas, ne miruje, ne odmara i pomno nas promatra. Čini to i neprijateljska strana pa se vjernik pita može li nam čitati misli. Ne može, no pomnim promatranjem i prethodnim reakcijama, može predvidjeti što smo spremni učiniti, isto tako se ponaša i zloduh. Jedan i drugi, po našim tjelesnim reakcijama mogu zaključiti što nam je na umu. Kako nas anđeo tako dobro poznaje, njega trebamo upitati što nam je glavna karakterna mana na putu svetosti. On je taj, zajedno s Gospom koji nam može otkriti uzroke naših neuspjeha, problema i slabosti. Nemamo samo mi anđele čuvare, Bog ih dodjeljuje državama, nacijama, biskupima, papama, ali i svaki sakramentalno sklopljeni brak ima svog anđela. Ponekad i u našim životu kada nas Bog odabere za posebno poslanje, može nam dodijeliti još kojeg, kako drugačije objasniti djelovanje misionara u opasnim područjima svijeta, bez tjelohranitelja, oružja ili vojske.

Kada se naš zemaljski život završi, anđeo odlazi u nebo služiti Bogu, tako isto i anđeli pobačene djece. Na sudnji dan, naš anđeo će biti prvi svjedok svih naših djela, stoga je bolno čekati uvijek zadovoljštinu na zemlji. Bog će uz pomoć anđela sve uprizoriti, Njegovom oko ništa nije i neće promaknuti, uključujući i naš život koji smo proveli sa ili bez nam dodijeljenog tjelohranitelja.

Priredila: Miriam Goll

Izvor: Fr. Rippereger, FSSP, Sensus tradition: „Guardian Angels“