Korizmeni susret s Robertom Kurbašom i Tinovim Ispitom savjesti

Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku priredila je u okviru Korizmenih susreta gostovanje glumca Roberta Kurbaše koji je 10. ožujka odigrao monodramu “Ispit savjesti” utemeljenu na eseju Tina Ujevića. Ujevićeva prozna ostavština oživljena je intimistički na sceni Kluba knjižare Nova gdje je u glumački zahtjevnoj pedesetminutnoj monodrami Kurbaša glumac, dramaturg i redatelj. “Vrijeme korizme jako je vrijeme pripreme za najveći kršćanski blagdan kada se možemo odreći ionako nekorisnih stvari ili loših navika, ali pravi je smisao korizme očistiti dušu, susresti se sa samim sobom, ispitati svoju savjest i započeti proces obraćenja. Novost koju unosi kršćanstvo jest važnost unutrašnjega, oku skrivenoga: ‘Ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje!’ (Mt 7, 15). Korizmu možemo pokvariti ili posve promašiti svojim ciljevima i provođenjem vlastite volje. Zahtjevnost korizme smjera negdje drugdje – otvoriti se Bogu i podložiti njegovoj volji. Temelj je kršćanske duhovnosti ispit savjesti, a put prema unutra, prema nevidljivoj vlastitoj unutrašnjosti ujedno je i put prema gore. Boga možemo sresti samo u vlastitoj nutrini”, rekla je dr. Ružica Pšihistal, predsjednica UKI-ja, uvodeći u večernju predstavu. Monodramu su ostvarili i stručni suradnik Tomislav Najev, autor glazbe Miki Nopling i kostimografkinja Marta Buzolić. Ispit savjesti prvi je put u Hrvatskoj izveden 2009. godine, prikazan 2016. u Zagrebu na 2. Festivalu kršćanskih Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a sada i u Osijeku.

Pojasnivši zašto je UKI za korizmeni susret izabrao gostujućega umjetnika, Pšihistal je u dobrodošlici napomenula: “Kurbašin vrsni scenski nastup na zahtjevnom predlošku genija hrvatske književne riječi mala je korizmena duhovna obnova za sve ljude dobre ljude. Osovinu predstave Ispit savjesti čini istoimeni Ujevićev prozni tekst, oko kojega je Kurbaša povezao i druge Ujevićeve introspektivne tekstove. Od Ujevićeva dakako ne možemo očekivati da provodi ispit savjesti prema kodificiranom obrascu, ali on u svojemu „zapisniku duše“ ili „somnabulnoj skici“ ostaje u zadanom kršćanskom trokutu s tri kraka: odnos prema Bogu, prema drugima i prema samome sebi. Savjest je opsesivna Ujevićeva tema, kako je često govorio: ‘Nema za me drugoga života nego je ovaj moj unutrašnji. Sva je moja povijest: savjest… Ja uvijek mislim na savjest i mislim nju; zato često govorim Ja. No, ja griješim. Ja bih trebao reći: ONA.’ U monodrami čujemo glas duše (Jelena Bosančić) i otkrivamo put prema sebi koji je uvijek put prema Bogu.”

Izvedbom autorskog projekta Kurbaša je uspio umjetničkim senzibilitetom vrsno približiti publici svevremenog Ujevića i njegova razmatranja o odnos(u)spram Boga, sebe, čovjeka i svijeta, a pristutna je publika monodramu, koja duboko promišlja fragmente življenja i završava okrepljujućom nadom  Tinovih riječi: ‘Ima u meni i vedrine’, ocijenila dugotrajnim pljeskom.  Ujevićev-Kurbašin Ispit savjesti, istovremeno esej, lirska proza, autobiografija i ispovjedna forma, potaknuo je razgovor poslije predstave o oživljenoj ljepoti pjesničke proze napisane 1919. godine, „probuđujući“ u motriteljima aktualna promišljanja o moralu, Bogu, religiji, ljubavi i o vlastitoj savjesti. Čulo se i kako je Ujevićevo mistično iskustvo ispovjedne proze u bliskosti sa iskustvom katoličkih mistika (sv. Katarina Sijenska i sv. Augustin) te da monodrama, osvježena glasom duše u nevidljivoj prisutnosti, potiče na kontemplaciju, preispitivanje vlastite savjesti i približavanje Gospodinu s nadom u vječni život koja se može iščitati i iz scenografije (upaljena svijeća). Zaključeno je kako uistinu svakomu čovjeku treba proći ispit savjesti, a umjetnički alat kao u viđenoj monodrami kršćanima, osobito u korizmi, može biti poticaj čovjeku, intelektualcu u nastojanju kako “živjeti svoj nauk, a ne samo govoriti”, biti bolji, a na to poziva i Ujević krikom: Budimo ljudi!

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić

kurbaša 117240574_10154743398203591_4174074264789143822_o (1)