Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Datum objave: 1. travnja 2024. Aktivnosti

Sveti Augustin o Aleluji i Uskrsu

Naše misli u ovom sadašnjem životu trebaju biti usmjerene na slavljenje Boga, jer ćemo se u slavljenju Boga zauvijek radovati u budućem životu; i nitko ne može biti spreman za sljedeći život ako se sada ne osposobi za to.Dakle, mi slavimo Boga tijekom našeg zemaljskog života, au isto vrijeme mu upućujemo svoje molbe. Naše se hvale izražavaju s radošću, naše molbe s čežnjom. Obećano nam je nešto što još ne posjedujemo, a budući da je obećanje dao Onaj koji drži svoju riječ, vjerujemo mu i veselimo se; ali u mjeri u kojoj je posjedovanje odgođeno, možemo samo težiti i čeznuti za njim. Dobro je za nas ustrajati u čežnji dok ne primimo ono što je obećano, i čežnja ne prestane; onda će samo hvala ostati.

Budući da postoje ta dva vremenska razdoblja – ovo sadašnje, opterećeno kušnjama i nevoljama ovoga života, i ono drugo koje tek dolazi, život vječne vedrine i radosti – dana su nam dva liturgijska razdoblja, jedno prije Uskrsa, a drugo poslije.

Vrijeme prije Uskrsa označava nevolje u kojima živimo ovdje i sada, dok vrijeme nakon Uskrsa koje sada slavimo označava sreću koja će biti naša u budućnosti. Ono čega se spominjemo prije Uskrsa je ono što doživljavamo u ovom životu; ono što slavimo nakon Uskrsa ukazuje na nešto što još ne posjedujemo. Zato prvo vrijeme obilježavamo postom i molitvom; ali sada je post gotov i sadašnju sezonu posvećujemo slavljenju. Takav je smisao Aleluje koju pjevamo.

Oba ova razdoblja predstavljena su i prikazana u Kristu, našoj glavi. Muka Gospodnja nam prikazuje naš sadašnji život pun kušnji – pokazuje kako moramo trpjeti i biti u nevolji i na kraju umrijeti. Uskrsnuće i proslavljenje Gospodinovo pokazuje nam život koji će nam biti dan u budućnosti.

Sada vas dakle, braćo, potičemda slavite Boga. To je ono što svi govorimo jedni drugima kada kažemo Aleluja. Kažeš bližnjemu: “Slava Gospodinu!” a on ti jednako uzvraća. Svi mi potičemo jedni druge da slavimo Gospodina, i svi tako činimo ono što svatko od nas potiče drugoga da čini.

Ali gledajte da vaša pohvala dolazi iz cijelog vašeg bića; drugim riječima, gledajte da ne slavite Boga samo svojim usnama i glasom, već svojim umovima, svojim životima i svim svojim djelima.

Sada slavimo Boga, okupljeni kao što smo ovdje u crkvi; ali kad opet krenemo raznim putevima, čini se kao da prestajemo slaviti Boga. Ali pod uvjetom da ne prestanemo živjeti dobrim životom, uvijek ćemo slaviti Boga. Boga prestaješ hvaliti tek onda kad odstupiš od pravde i od onoga što je Bogu milo. Ako nikada ne odstupite od dobrog života, vaš jezik će možda šutjeti, ali će vaša djela glasno vikati i Bog će uvidjeti vaše namjere; jer kao što naše uši čuju međusobne glasove, tako i Božje uši čuju naše misli.

Ovaj izvadak o Aleluji kao pjesmi uskrsne sezone dolazi iz govora svetog Augustina o Psalmima (Ps. 148, 1-2: CCL 40, 2165-2166).

Sretan i blagoslovljen Uskrs od Udruge Katoličkih Intelektualaca!