U Osijeku otvorena izložba slika Zdravka Ćosića iz Zbirke Prka

Datum objave: 19. prosinca 2023. Aktivnosti

OSIJEK – Udruga katoličkih intelektualca (UKI) i osječki ogranak Matice hrvatske priredili su izabrani izložbeni postav slikara Zdravka Ćosića (15.12. 1941. – 23.2. 2006.) Krajolici kroz desetljeća, iz Zbirke Prka koja je svečano otvorena u Osijeku, 15. siječnja, u knjižari Nova. Otvarajući večernji susret Ružica Pšihistal, predsjednica UKI-ja, izrazila je radost zbog sabiranja u raspoloženju došašća uz duhovno-kulturološki „događaj u čijoj je opipljivosti Božja prisutnost u nama i u formatu slavonskog zavičaja – oblikovnost planina, rijeka, nizina, vidljivog u likovnosti Zdravka Ćosića“.

Slikara Zdravka Ćosića, rođenog i preminulog u Slavonskom Kobašu (naselje Općine Oriovac), predstavio je don Anton Šuljić, teolog, likovni kritičar i književnik, otkrivajući „nepoznatog“ slikara čija je duša sljubljena s krajobrazom na način ljubavi kao najduhovnijeg čina i biti stvaralaštva te tako Ćosić postaje protagonist Božjeg djela i „rijetko bi se za kojeg slikara moglo reći da je prostoru stvorio osobnost kao što je to učinio Zdravko Ćosić“. Međutim, djela ovog akademskog slikara (diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1965. u klasi Vjekoslava Paraća i potkraj 60-tih godina 20. st. značajnije kročio u umjetnost) često su doživljavala (i doživljavaju) prešućivanje, unatoč stotinjak izložbi i studijskim putovanjima po Europi i sjevernoj Africi, pojasnio je Šuljić, pa i, usprskos vlastitoj religioznosti, nerazumijevanje u crkvenim krugovima.

Zdravko Ćosić darovao 120 slika Dijecezanskom muzeju u Đakovu

„Zdravko Ćosić je bio osebujna umjetnička duša, posve uronjen u svoj slikarski i duhovni svijet, ponešto introvertiran, ali Čovjek nad mnogim ljudima, kako o njemu svjedoče oni koji su ga znali. Vrlo je bio religiozan, naslikao je mnogo slika religioznoga karaktera, a koliko je bio vezan uz Crkvu svjedoči i podatak da je 120 svojih slika poklonio Dijecezanskome muzeju Đakovačko-osječke nadbiskupije. Ova nas izložba približava mistiku koji svojim slikarstvom zaslužuje izuzetno mjesto u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti, a činjenica da je bio iznimno religiozan opravdava i na svoj način pohvaljuje inicijativu UKI-a da barem neka njegova djela predstavi osječkoj javnosti“, napomenuo je Šuljić te približio duh vrijednosti „poruka“ koje se mogu čitati u izložbenomu postavu 20 slika u tehnici akvarela i ulja na platnu, nastajalih Krajolika kroz desetljeća od 1958. do 2004., iz kojih je vidljivo da je „Slavonija srce njegova svemira, njegova trajna i najvažnija likovna i životna inspiracija, a Ćosić zaljubljenik u zemlju i vodu, u ozračje i nebo, u stabla, bare, vrbike i sutone u kojima u isto vrijeme pronalazi i likovne pobude i spokoj te ga likovna kritika, stoga, spravom svrstava u reprezentativne zastupnike panonizma“.

Šuljić je otkrio kako su, u ujevićevskom tonu rečeno, „suze đerdani nastajali iz slikareva tjelesnog hendikepa, ali on se iz njega srčano izvlačio – u sebi je nosio tragediju, slikao namontiranim spravama, umjesto ruke, i ustima“. Kako hendikep postaje blagoslov Šuljić je pojasnio čitanjem dijela Ćosićeva razgovora s novinarom u kojemu slikar kaže: „Život je za mene veliko čudo. On ima svrhu, ako vjeruješ u Boga. Smisao mu, dakle, daje vjera. Bog osmišljava život. Vječnost te vodi cilju. Bog je beskrajna inteligencija koju prepoznajemo u prirodi. Ta vrhunaravna inteligencija se ne može objasniti, ona je svugdje, i kao takva za znanost ostaje neobjašnjiva. Sve se događa u svoje vrijeme: mladić doživljava svijet drukčije od starca. Osobno nemam nikakvih želja, osim želje da spoznajem Boga. Ne zanima me posjedovanje; ono ne donosi sreću… Umjetnik mora biti osjećajan čovjek. On mora biti dobar čovjek. Kroz dobrotu, kroz emocije stvara se umjetnost. Grub čovjek ne može biti umjetnik.“ Čulo se, također, da su o slikarevu životu tiskane dvije monografije: Ćosić, autora Josipa Škunce, Grafički zavod Hrvatske (1980.), te Zdravko Ćosić, autora Zvonka Penovića, Županija brodsko-posavska (1997.); te je dobitnik odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.). Budući je na izložbi akvarel Na Dravi (1975.) s motivom Osijeka poslušano je slikarovo promišljanje o nadahnućima otisnuto u izložbenom katalogu: „Inače, jako volim Osijek. To je za mene jedan od najljepših gradova. Motive Osijeka slikao sam na više od 50 slika. Istovremeno, slikajući Zagreb, Osijek, Posavinu, napajam se njihovom neprolaznošću.“

Naposljetku, Šuljić je predstavio zaslužnika za izložbu 20 umjetnina koja se po prvi put predstavlja javnosti u Hrvatskoj: „Velik zaljubljenik i promotor Ćosićeva stvaralaštva Matija Prka, dr. med., rođen u Slavonskome Brodu, u izboru 20 slikarovih djela gotovo kronološki i po dekadama osječkoj kulturnoj javnosti predstavlja značajni dio iz svoje kolekcije Ćosićevih djela, 14 akvarela i 6 ulja na platnu. Među njima osobito valja spomenuti tek prije koji tjedan nabavljeno rano Ćosićevo ulje iz 1958., imao je tek 17 godina, koju je Prka, u nedostatku autorova naslova, nazvao Brod čika Rasima.“

Matija Prka zahvalio je za dolazak na izložbu, organizatorima, domaćinu knjižare Ivici Vuletiću te don Antonu Šuljiću na „sjajnom osvrtu u popratnom deplijanu“ te zaključio: „Kada sam prije 20-ak godina započeo skupljati Zdravkove slike, nisam ni slutio gdje će me to odvesti… kakva će to živopisna pustolovina biti. Na tom putu upoznao sam zanimljive i dobre ljude, koji su se pritom rastajali od svojih uspomena, dajući ih s povjerenjem meni u ruke. Neprocjenjiva je to vrijednost, stvorena kroz slike koje nas ovdje okružuju. Zdravko je bio poseban čovjek: religiozan, tankoćutan, plemenit… no i introvertiran, u suštini pomalo tužan. Opterećen, ali i blagoslovljen time, u svoje slike poput nekog kontrapunkta unosio je maksimum ljepote življenja, crpeći inspiraciju u pejzažu rodne grude. Nije dozvolio, osim u svojim akademskim počecima, da ga mračni ‘alter ego’ povuče u slikarski crno-bijeli svijet. Othrvao se tom iskušenju i izvojevao svoju najveću životnu pobjedu! U koloru! Zahvaljujući tome, danas Sava i Orljava teku drukčije, Motajica stoji ponosna nasuprot Kobašu, a slavonska neba u svim svojim mijenama svakodnevno odaju počast svom nenadmašnom likovnom interpretu, Zdravku Ćosiću. Uživajte u izloženim akvarelima i uljima na platnu uz spomen na sjajne riječi njihovog tvorca: Moje slike žive samo ako se nalaze u očima ljudi, ma gdje bile.

Izložba je otvorena u knjižari Nova (Trg Ante Starčevića 4) do 4. siječnja. Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić