Duhovna obnova katoličkih intelektualaca i liječnika u Osijeku

Datum objave: 19. prosinca 2023. Aktivnosti

Članovi Udruge katoličkih intelektualaca i osječke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, uz vodstvo duhovnika udruga vlč. izv. prof. dr. sc. Davora Vukovića, sudjelovali su na adventskoj duhovnoj obnovi održanoj 14. prosinca u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku.

Večernji je susret, nakon prilike za sakrament svete ispovijedi, otvorio duhovnik Vuković pozdravivši članstvo, predsjednice katoličkih udruga dr. sc. Ružicu Pšihistal i prim. dr. sc. Jadranku Arambašić te vlč. Marija Žigmana, župnika župe Sv. Luke, ev., u Josipovcu i studentskog kapelana DUHOS-a, koji je ispovijedao sa vlč. Vukovićem. Zajedništvo je otvoreno molitvom i duhovnim nagovorom uz razmatranje „ključnih“ imperativnih poruka – pazite i bdijte, istaknutih u biblijskomu odlomku Evanđelja po Marku (Mk 13, 33-37) koje smo slušali na misi prve nedjelje došašća.

„Poziv na budnost – bdijete, bdjenje znači da smo pozvani na Isusov dolazak ovdje i sada, danomice svjesno živjeti da nam ne promakne da je Bog došao. Kako biti budan, biti svjestan? Važan korak u tome je molitveni život i molitva kao trajan odnos s Gospodinom, sveta euharistija, sveti sakramenti. U susretu s Gospodinom On pokazuje pravac kretanja i daje novi horizont. To je zajedništvo s Gospodinom i u taj odnosa valja uranjati duhom. To je ta budnost, pozornost na Božje poticaje“, pojasnio je vlč. Vuković.

Poslušana je meditacija u svjetlu Božje riječi vlč. Petra Galekovića „Bdije onaj koji živi i jeste u Božjoj milosti“ objavljena na HKR-u 3. prosinca 2023. te meditacija za došašće Francisca Carvajala iz knjige „Razgovarati s Bogom“.

Promišljajući o poslušanom istaknuto je kako je bitno imati vjeru u predanju Bogu, biti u trajnom molitvenom odnosu s Bogom, posvijestiti si da je zemaljski život smrtnog čovjeka samo uvertira za vječni život i zato je budan čovjek onaj koji je u Božjoj milosti uvijek spreman i spavajući onaj je budan spreman, te također, kako bdjeti znači ponajprije ljubiti drugoga (Mt 25, 31-46) i za nj’ imati otvoreno srce, suosjećajno, milosrdno. „Duhovni poticaji kako živjeti vjeru i biti pronositelj Radosne vijesti – radovati se u Gospodinu, za nas znače ‘korake’: biti u odnosu s Gospodinom, biti u milosti, biti suosjećajan i zahvalan Bogu za život, talente, darove. Vjernički živjeti vjeru ulažući u duhovnost“, zaključio je Vuković.

Duhovna je obnova zaključena molitveno uz blagoslov, a zajedništvo nastavljeno druženjem.