Grkokatolički svećenik koji govori sedam jezika raduje se svakom obliku služenja

Datum objave: 11. veljače 2021. Kolumne, Meditacije

Razgovarali smo s o. Vladimirom Sedlakom koji je posljednje četiri godine bio duhovni savjetnik u Udruzi katoličkih intelektualaca (UKI) koja djeluje u Osijeku. O. Sedlak grkokatolički je svećenik čija je glavna pastoralna zadaća dužnost župnika u Župi Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovcima kod Vukovara. Članom UKI-ja postao je nakon studija u Rimu.- Duhovni savjetnik poslužuje članove Udruge savjetom, duhovnim vodstvom te molitveno i sakramentalno podupire i snaži članstvo. U Udruzi sam član od 2011. godine. Naime, nakon povratka s rimskih studija prof. dr. sc. Ivica Raguž pozvao me je u Udrugu. A slijedom prvih izmjena postao sam duhovnim savjetnikom Udruge 2016. Budući da mi je mandat istekao, predložio sam Predsjedništvu novoga člana Udruge i vrlog svećenika đakovačko-osječke nadbiskupije, doc. dr. sc. Davora Vukovića, koji je odnedavna i službom u gradu Osijeku, za novog duhovnog savjetnika na redovitoj izbornoj skupštini Udruge u siječnju 2021. Radujem se svakom novom obliku svećeničkog služenja u navještaju Kristove Radosne vijesti – objasnio nam je o. Sedlak.

O. Vladimir Sedlak rođen je 1983. u Subotici. Nakon završene biskupijske klasične gimnazije Paulinum i formacije u dječačkom međubiskupijskom sjemeništu u Subotici, 2002. poslan je na studij u Đakovo, gdje je studirao na Teologiji. Potom je 2004. do 2010. studirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Ondje je završio specijalizaciju (licencijat) iz dogmatske teologije. Svećeničku formaciju primio je u rimskom papinskom zavodu Germanicum et Hungaricum de Urbe. Godine 2010. zaređen je za đakona i prezbitera te je inkardiniran u Križevačku eparhiju kao katolički svećenik istočnog obreda.

Osim obavljanja posla župnika obnaša i dužnost biskupskog vikara za Slavoniju i Srijem. Zahvaljujući obiteljskim korijenima, ali i vlastitom zanimanju za jezike, o. Vladimir Sedlak govori još i rusinski, mađarski, njemački, engleski, talijanski i ukrajinski jezik, a dobar je poznavatelj i triju klasičnih jezika – latinskog, starogrčkog i crkvenoslavenskog. Ovaj grkokatolički svećenik oženjen je suprugom Ivanom i otac troje djece, Martina, Karoline i Jakova.

Draško Celing

Preuzeto sa:

https://www.glas-slavonije.hr/456011/3/Grkokatolicki-svecenik-koji-govori-sedam-jezika-raduje-se-svakom-obliku-sluzenja