Skupština 2019. – 2020

Datum objave: 2. veljače 2020. Aktivnosti

OSIJEK – Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku održala je 24. siječnja 2020. u Vikarijatu Osijek Godišnju skupštinu na kojoj je izvješteno o radu i financijskom poslovanju protekle godine te predstavljen plan aktivnosti i financijski plan za 2020. godinu.

Predsjedateljica Skupštine Miriam Goll pozvala je predsjednicu Ružicu Pšihistal da prisutne izvijesti o aktivnostima Udruge tijekom prošle godine. Udruga je za članove organizirala duhovnu obnovu i hodočašće sv. Boni u Vukovar uz euharistijsko slavlje u kripti crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koje je predslavio duhovnik Udruge vlč. Vladimir Sedlak, dok je spomendan sv. Augustina tradicionalno proslavljen u kapelici sv. Roka u Osijeku uz euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Davor Vuković . Djelatnosti Udruge na kulturnom i crkvenom području obuhvatile su Korizmene susrete (održano je predavanje Riječ i pjesma fra Bonaventure Dude na kojem su sudjelovali don Anton Šuljić i dramska umjetnica Olivera Baljak, zatim predavanje Proročko lice crkve s predavačem dr. sc. don Ivanom Bodrožićem, održana je tribina Hrvatski i europski identitet i vrjednote s predavačem dr. sc. Nevenom Šimcem, predstavljena je knjiga u nakladi Udruge katoličkih intelektualaca: Ponovljeno obećanje Božice Zoko te je održanom predstavljanje knjige Osobni poziv Herberta Alphonsa s predavačicom dr. sc. Maricom Čunčić) i Adventske susrete (održano je predavanje Tišina – izazov u buci sekularnog adventa koje je vodio vlč. Davor Vuković, organiziran je program u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava uz na kojem su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić s temom Vukovar i ljudska prava, Domagoj i Krešimir JakumetovićMarija Šešo, Ivana Kardo i Nevenka Špoljarić, Dubravko Lažeta te je održano još jedno predavanje o Sv. Hildegardi koje je vodila Višnja Bartolović, prof.) Na Skupštini su izložene i aktivnosti Udruge izvan liturgijske godine – predstavljen je zbornik Misaona popudbina Tome Vereša na kojem su sudjelovali: dr. sc. Stjepan Radić, dr. sc. Krešimir Šimić, dr. sc. Boško Pešić, književnik Tomislav Žigmanov, dr. sc. Krešimir Bušić; Hvarsko pučko kazalište ovaj je put gostovalo s antologijskom predstavom Ribanje i ribarsko prigovaranje u svečanoj dvorani FFOS-a, dok je Udruga posebno ponosna na predstavljanje monografije Udruge Vjerujem da bih spoznao na kojem su sudjelovali: dr. sc. Ružica Pšihistal, mons. dr. Đuro Hranić, metropolit i đakovačko-osječki nadbiskup, Žaklina Kurmaić, Gloria Ninković i DUHOS band. Među ostalim aktivnostima navedena je suradnja s medijima (stalno gostovanje Miriam Goll u emisiji Jutarnja kava na STV-u, predstavljanje knjiga u izdanju nakladničkih kuća Verbum i Kršćanska sadašnjost, gostovanje Miriam Goll i Ružice Pšihistal na Slavonskom i Hrvatskom katoličkom radiju te medijsko praćenje aktivnosti Udruge Ružice Pšihistal, Nevenke Špoljarić i Žakline Kurmaić), kao i redovita suradnja s Institutom za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.”, ogrankom Matice hrvatske u Osijeku, DUHOS-om i Klubom knjižare Nova.

Plan rada za tekuću godinu, uz redovite mjesečne susrete posljednjeg petka u mjesecu, obuhvaća duhovnu obnovu (na blagdan Duhova i spomendan sv. Augustina), godišnje hodočašće u listopadu 2020. godine, ažuriranje mrežne stranice, proširenje članstva, održavanje radionica za mlade u Vukovaru, suradnju (s Institutom za novu evangelizaciju Sv. Ivan Pavao II., katoličkim laičkim i crkvenim udrugama – DUHOS, kulturnim i znanstvenim ustanovama i udrugama – Matica hrvatska, HAZU, medijima – Slavonski radio, Hrvatski katolički radio, Slavonska televizija, Osječka televizija, OKNO, Glas Slavonije, IKA, Portal Đakovačko-osječke nadbiskupije, HRT i dr.), nastavlja se organiziranje Adventskih i Korizmenih susreta (kazališne priredbe, koncerti, okrugli stol, projekcije filmova, tribine/predavanja i predstavljanje knjiga) te nastavljanje s izdavačkom djelatnosti. Ove se godine Udruga planira aktivno uključiti u različite EU i ostale projekte. Članovi su prihvatili plan rada te ujedno započeli planiranje konkretnih programa za ovogodišnje korizmene susrete. Skupština je zaključena molitvom, a druženje se nastavilo u obližnjem restoranu.