Tišina – izazov u buci sekularnog adventa

Datum objave: 8. prosinca 2019. Aktivnosti

OSIJEK – Udruga katoličkih intelektualaca, uz suradnju sa studentskom udrugom DUHOS i Klubom knjižare Nova, započela je ovogodišnji niz Adventskih susreta 5. prosinca s temom Tišina – Izazov u buci sekularnog adventa. Gost susreta bio je doc. dr. Davor Vuković, profesor na KBF-u u Đakovu i studentski kapelan, koji je ovoj izazovnoj temi današnjice pristupio i analitički i popularno, obraćajući se publici razumljivim jezikom.

Šutnja i tišina nužne su za psihološku i duhovnu stabilnost čovjeka u svim vremenima i kulturama, one su također preduvjet za razgovor u svim dimenzijama: za razgovor čovjeka s drugim čovjekom, razgovor čovjeka sa samim sobom, kao i za razgovor čovjeka s Bogom, rekao je Vuković, naglašavajući kako nam je treća dimenzija posebno važna za vrijeme došašća, ali ona ne isključuje ni preostale dvije. „Svjedoci smo sve agresivnijeg bučnog sekularnog adventa koji više nije samo na našim trgovima, nego prijeti kapilarno useliti i u naše crkve i naše domove. Kako možemo u tom vašaru čuti riječ Božju, kako ćemo razaznati znakove vremena i tumačiti ih u svjetlu Božje riječi, kako se pripremiti za svetkovinu Božića?“, pitao je predavač.

Kardinal Sarah u knjizi Snaga tišine, koja je poslužila kao inspirativno polazište za razgovor, nudi točnu dijagnozu našeg vremena bolesnog od brbljavosti, vike i galame te jasno izriče nužnost da otkrijemo važnost tišine, sve do izazovne paralele: „Zvati se Božjom djecom, znači otkriti tišinu“. To nije lagan put i pretpostavlja napor i askezu, ali  moramo biti svjesni da je sâm Bog tišina i da se u samo u tihu čovjeku nastanjuje Božja tišina, rečeno je tijekom adventskog susreta. Sveta tišina, kako poučava kardinal Sarah, temeljni je zakon i pravilo svakoga liturgijskoga slavlja. Ta nam je tišina također nužna u adventskom vremenu. Mi ne možemo preko noći promijeniti navade sekularnog ili svjetovnog adventa koji se javlja u različitim oblicima (konzumeristički, trgovački, turistički, zabavni…), ali možemo biti svjesni ili budni te razaznati koji su plodovi takva  „adventa“: rastresenost, umor, depresija. Poziv na budnost u srcu je došašća, naglasio je doc. dr. Vuković, a njegov je vidljiv znak u misama „zornicama“. Advent je vrijeme priprave za Božji dolazak, odnosno za proslavu svetkovine Božića, mi smo i pozvani i dužni „pripraviti put Gospodinu“ molitvom i sabranošću, tišinom (izvanjskom i unutarnjom).

Da bismo se upustili u avanturu unutarnje šutnje, dobro je da stvorimo uvjete za izvanjsku šutnju, za osamu i mir, ali da bismo izdržali kušnje unutarnje šutnje valja nam se naoružati molitvom, posebice meditativnom molitvom i vinuti se prema Bogu, ne ostati zatvoren u granice vlastitoga ega i izložen napadima podsvijesti, rekao je doc. dr. Vuković i zaključio: „Put tišine svakako znači ‘plivati protiv struje’ ovoga svijeta, ali mi imamo potencijal za otpor diktaturi buke i možemo snagom vjere ponovno otkriti i otkrivati važnost nutrine, kao i prisutnost otajstvenog, skrovitog i tihog Boga“. Razgovor je vodila predsjednica UKI-ja Ružica Pšihistal, najavljujući ujedno i sljedeći susret koji će se održati u 10. prosinca u Pastoralnom centru u Vikarijatu na temu „Vukovar i ljudska prava“.

Ružica Pšihistal