Skupština 2018.-2019

Datum objave: 2. veljače 2019. Aktivnosti

OSIJEK – Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku održala je 25. siječnja 2019. u Vikarijatu Osijek Godišnju skupštinu na kojoj je izvješteno o radu i financijskom poslovanju protekle godine te predstavljen plan aktivnosti i financijski plan za 2019. godinu.

Nakon uvodne molitve predsjedateljica Skupštine Miriam Goll izvijestila je prisutne o aktivnostima Udruge tijekom prošle godine. Udruga je za članove organizirala duhovnu obnovu uz euharistijsko slavlje na spomendan svetog Augustina u kapelici sv. Roka u Osijeku koje je predslavio duhovni savjetnik Udruge vlč. Vladimir Sedlak, a pod čijim je vodstvom organizirano i hodočašće u Svetište Gospe Bapske u Bapskoj, uz obilazak Iloka. Djelatnosti Udruge na kulturnom i crkvenom području obuhvatile su korizmene susrete (predstavljena je knjiga Kripta i križni put Strossmayerove katedrale – nedovoljno poznati biseri Mirka Ćurića, Hvarsko pučko kazalište izvelo je Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika u konkatedrali Sv. Petra i Pavla u Osijeku, premijerno je prikazan film 14 prepreka Srećka Karića o Marijanu Almašu, predstavljena je knjiga Krist, nada naša Domagoja i Krešimira Jakumetovića te roman u nakladi Udruge Dva mjeseca za vječnost Branimira Kurmaića) i adventske susrete (organizirana je tribina Godina 1968. i njezine posljedice uz gostovanje Trpimira Vedriša, predstavljena je knjiga Doživljaji Karla maloga Dubravke Oraić Tolić te su održani Razgovori o došašću uz gostovanje Silvane Fužinato). Na Skupštini su istaknute nove aktivnosti Udruge – objavljena je knjiga Dva mjeseca za vječnost Branimira Kurmaića u izdanju i nakladi Udruge te su održani susreti s mladima na temu Katoličke vrijednosti pod vodstvom Žakline Kurmaić u Vukovaru. Među ostalim aktivnostima navedena je suradnja s medijima (stalno gostovanje Miriam Goll u emisiji Jutarnja kava na STV-u, predstavljanje knjiga u izdanju nakladničkih kuća Verbum i Kršćanska sadašnjost, gostovanje Miriam Goll i Ružice Pšihistal na Slavonskom radiju te medijsko praćenje aktivnosti Udruge Nevenke Špoljarić i Žakline Kurmaić), kao i redovita suradnja s Institutom za novu evangelizaciju Sv. Ivan Pavao II., ogrankom Matice hrvatske u Osijeku i Klubom knjižare Nova.

Plan rada za tekuću godinu, uz redovite mjesečne susrete posljednjeg petka u mjesecu, obuhvaća duhovnu obnovu (na blagdan Duhova i spomendan sv. Augustina), godišnje hodočašće u listopadu 2019. godine, ažuriranje mrežne stranice, proširenje članstva, održavanje radionica za mlade u Vukovaru, suradnju (s Institutom za novu evangelizaciju Sv. Ivan Pavao II., katoličkim laičkim i crkvenim udrugama – DUHOS, kulturnim i znanstvenim ustanovama i udrugama – Matica hrvatska, HAZU, medijima – Slavonski radio, Slavonska televizija, Osječka televizija, Glas Slavonije, IKA, Portal Đakovačko-osječke nadbiskupije, HRT i dr.), nastavlja se organiziranje adventskih i korizmenih susreta (kazališne priredbe, koncerti, okrugli stol, projekcije filmova, tribine/predavanja i predstavljanje knjiga), a od izdavačke djelatnosti Udruga planira objaviti svoju monografiju. Članovi su prihvatili plan rada te ujedno započeli planiranje konkretnih programa za ovogodišnje korizmene susrete. Skupština je zaključena molitvom, a druženje se nastavilo uz večeru.