Katolički intelektualci hodočastili Gospi Bapskoj

Datum objave: 30. listopada 2018. Aktivnosti

Udruga katoličkih intelektualaca iz Osijeka hodočastila je 27. listopada u drevno, a danas pomalo zaboravljeno svetište Gospe Bapske, jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Odlazak na periferiju, zemljopisnu i egzistencijalnu, kao misao pape Franje, ostvarili su izlaskom iz buke grada u tišinu drevnoga Gospina svetišta u Bapskoj na obroncima Srijema. U Bapskoj im je dobrodošlicu priredio župnik Pavao Kolarević i upoznao hodočasnike s Bapskom, njezinom bogatom povijesti, današnjom župom, kao i sa samim svetištem. Hodočasnici su se potom uputili u crkvu sv. Jurja i molili krunica, a prije svete mise imali su prigodu i za svetu ispovijed. Misu je predslavio duhovni asistent udruge Vladimir Sedlak. Umjesto da sami biramo misna čitanja za hodočašće i prilagođavamo ih svojim željama, rekao je vlč. Sedlak, mi ćemo slijediti ono što je Crkva predvidjela za taj dan (Ef 4,7-16; Ps 122,1-5; Lk 13,1-9) i tako čitati znakove Božje providnosti upućene nama. Ulomak iz Poslanice Efežanima o različitim službama istoga mističnog tijela kojemu je Krist glava aktualizirao je propovjednik kroz promišljanje o poslanju Udruge te misiju naviještanja kroz svjedočanstvo i autentični primjer vjere svijetu na raznovrsnim područjima i djelokruzima rada za koje smo od Boga primili talente i različite službe. Snažno odjekuje evanđeoska riječ ovoga dana: Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Idemo na rubove i ne pristajemo na „globalizaciju ravnodušnosti“, istaknuo je propovjednik, svjedočimo da vjera ima snagu promijeniti lice zemlje i to upravo sada kada je na našim istočnim hrvatskim rubovima zavlada strašna kriza i pustoš. Primjeri potresnih događaja i strepnji koji su uznemirili Galilejce umnogome su slični strepnjama naših dana koje nas obuzimaju dok promišljamo o depopulaciji, osiromašenju i inim tjeskobama koje pritišću nas u našoj Domovini, osobito na njezinim periferijama. Isus nam poručuje kako nije dostatno samo pasivno moralizirati o pogreškama i grijesima drugih, nego aktivno mijenjajući sebe djelovati u društvu prema vlastitim poslanjima, odgovorno da svi ne propadnemo. Obraćenje srca i to sada, bez odlaganja jedini je put spasenja za nas i našu Domovinu. Sjeme koje je posijano po našim marijanskim svetištima i koje je bogatim plodovima hranilo naš vjernički puk tolika stoljeća nije presahnulo, ali ga treba brižno njegovati, „okopavati“ i hraniti vjerom. Evanđelje po Luki poziva nas na strpljivo kultiviranje vlastitih neplodnosti kako bismo urodili plodom, istaknuo je vlč. Sedlak.

Nakon svete mise, hodočasnici su se uputili prema svetištu Gospe Bapske, koje se nalazi u blizini mjesnog groblja. Župnik Kolarević proveo ih je crkvom Blažene Djevice Marije koja po svom romaničkom dijelu spada u najstarije sačuvane spomenike u kontinentalnom dijelu Hrvatske i priznata je kao spomenik kulture nulte kategorije. Spominje se u popisima župa 1332. – 1337., a najstariji dijelovi crkve potječu s početka 13. stoljeća i u toj je crkvi održana Sinoda svećenika 30. kolovoza 1581. Nakon kratkog razgledavanja crkve, hodočasnici su se spustili kalvarijom pored crkve prema „Gospinom bunariću“, prirodnom izvoru vode koji su mještani i ostali hodočasnici oduvijek smatrali ljekovitom i častili ga brojnim oblicima pučke marijanske pobožnosti. Iskusili su duhovne blagodati Gospinog bunara i članovi Udruge, a na povratku na putu kalvarije molili su i razmatrali blaženstva. Siromasi duhom, ožalošćeni, krotki, čisti srcem, mirotvorci i progonjeni zbog pravde sretni su jer su dionici Božje radosti. Ne uznemiruje ih ignoriranje i prezir svijeta. Prepoznajmo ih oko sebe i u sebi, poruka je Isusova Govora na gori.

Na povratku s Gospina svetišta, hodočasnike je ponovno primio župnik Kolarević, koji je za Osječane priredio svečani domjenak s domaćim delicijama i velikodušno ih ispratio darovima, a potom je uslijedio i zajednički ručak u Hotelu Dunav. U Iloku su hodočasnici posjetili crkvu sv. Ivana Kapistrana, gdje ih je srdačno dočekao fra Dragan Grizelj  i domaćinski ih upoznao s poviješću Iloka i crkve te bogatom povijesnom i duhovnom baštinom iločkoga kraja. Cjelodnevno hodočašće u Bapsku i Ilok prekrasnog kasnojesenskoga sunčanoga dana osnažilo je duhovno zajedništvo članova Udruge kroz prisno ozračje molitve, razgovora i blagovanja. Iskustvo susreta sa svetim mjestima vidjelo se na njihovim licima. Misija hodočašća je ispunjena.