Sv. Ivan Pavao II. o anđelima

Datum objave: 24. travnja 2018. Osvrti

Razveselio me novi naslov u izdanju Verbuma, a oduševilo me što ju je napisao veliki zagovornik Hrvatske, sv. Ivan Pavao II.

Ako vas je zamorila poplava literature o anđelima, tečajevi kontaktiranja svoga anđela ili još gore poduke iz tzv. „anđeoske terapije“, ovo je prava knjiga koja razotkriva ovaj novi New Age trend.  Prema tom trendu, anđeli su mali polu-bogovi, kojih ima bar koliko i grčki Panteon, ovisno o problemu koji vas tlači. Tako se vjernik ne moli Bogu, nego anđelima, a oni su ljupka, bucmasta bića ili pak energetske matrice koje nas bespogovorno slušaju.

Sv. Ivan Pavao II. u svojim katehezama o anđelima, navodeći dijelove iz Svetog pisma, raskrinkava tu lažnu pobožnost i ističe da se radi o duhovnim bićima, koja prvenstveno služe Bogu i Njegovom Sinu, a Bog je taj koji želi neizravan odnos sa svojom djecom. Stvorivši anđele kao čiste duhove, ali i kao slobodna bića, Bog im je dao volju da ga odaberu.  Dio njih, na čelu s Luciferom odbio ga je i time su neopozivo postali neprijatelji svega stvorenoga. Današnja interpretacija o dobrohotnim anđelima, porobljenim našim željama nije u suglasnosti s kršćanskim naukom. Papa kaže da dobri anđeli prvenstveno služe, veličaju i gledaju Boga, ponekad se pojavljuju i kao glasnici i svatko od nas povjeren je svom anđelu čuvaru. On će biti taj glavni svjedok našeg života na konačnom sudu. Anđeli pokazuju zanimanje za naš život i za naše spasenje. Crkva ih mudro slavi u liturgiji, ali i posebnim  blagdanom.

Ova mala knjižica upozorava nas na opasno širenje idolopoklonstva anđelima, a ne Bogu. Raznim pričicama, sličicama i anđeoskim karticama, čovjek se tješi da se bez iskrenog pokajanja može domoći Kraljevstva, da mu sakramentalni život nije potreban i da može pokoriti duhovno biće i upregnuti ga u služenju sebi. No, kateheze sv. Ivana Pavla II. govore nešto drugo. U njima se govori o velikim duhovnim zahvatima anđela  u život svetaca i apostola, ali samo kada je to Bog dopustio i kada je to bilo na Njegovu veću slavu.

Mi nismo u ovoj „suznoj dolini“ ostavljeni hodati sami, Bog nam je dao Štitonošu, Čuvara, kome se molitvom trebamo obraćati svaki dan i za kraj molitva:

„Anđele Božji, čuvaru moj, koga mi je za čuvara dao dobri Bog, ti me danas čuvaj, prosvjetljuj i upravljaj. Amen“

Sv. Ivan Pavao II., Anđeli, Verbum, Split, 2015.

Miriam Goll