New Age – Josip Blažević

Datum objave: 24. travnja 2018. Osvrti

New Age, Osvrt na knjigu fra Josipa Blaževića

Knjigu, velikog opsega i detaljnog prikaza New Age scene, najavit ću citatom iz Ponovljenog zakona: „Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio, tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem….. goni spred tebe Jahve.“  (Pnz 18, 10-13)

Ovako jasno obraća se Bog svome Izabranom narodu u Starom zavjetu, a problematiku čaranja, okultnoga i ezoterije u današnjoj knjizi „New Age i kršćanstvo“, pomno razrađuje dr. Josip Blažević. Ovaj enciklopedijski priručnik od 700 stranica, pomno navodi sva vodeća imena s New Agescene, lažne proroke i gurue, njihove tehnike, ali naglasak stavlja na opasnosti kojima se vjernik izlaže dolazeći u dodir s njima ili prakticirajući ih.

Sam autor kaže da New Age, primjerice kao reiki, tehnike disanja, Sai Baba, preporađanja, energije, kristali djeluju bezazleno i dobroćudno, nadasve suosjećajno prema svim živim bićima, ali pomnije prodiranje u problematiku prokazat će opasnu paradigmu koju promovira New Age.  Naime, radi se o panteističkom, samospasenjskom poimanju svijeta i života, iza kojeg se krije apsolutna želja biti Bogom.

U odnosu na Boga, ovi ezoterijski pravci zagovaraju tehnike i prakse samoostvaranja, promiču pojedinca u majstora afirmacijskih tehnika, kojima on sam može postići sve što želi, uključujući  i besmrtnost. Naglasak se stavlja na mistična iskustva, zazivanje duhova i dobivanje duhovnih vodiča. Zanimljivo je napomenuti da u cijeloj Bibliji samo kralj Šaul kontaktira duh pokojnika, i Bog to oštro osuđuje.

Možda ovo osvijetli nazivanje horoskop telefona, telefona s  tarot kartama, proricanja budućnosti, iz sasvim drugog kuta, tako da se kritički zapitamo čiji su kanali ti silni proricatelji.

Puno je danas raznih iscjelitelja, medija i gurua koji se služe posebnim energijama, kojima možda pri tome nije stalo do našeg boljitka, već do našeg novca.

Ova sjajno napisana enciklopedija jasno prikazuje do koje je mjere New Age ušao u medicinu, politiku, glazbu, umjetnost, psihologiju, medicinu, ne samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj. Za sve katolike koji u pošasti novih alternativa ne razlikuju što bi se moglo kriti iza novog trenda, knjiga fra Blaževića „New Age i kršćanstvo“ je jedinstven i nezaobilazan izvor.

Miriam Goll