Ignacijeve vježbe u svakodnevnom životu

Datum objave: 24. travnja 2018. Kolumne

Sv. Ignacije je tijekom svoga života zagovarao provedbu duhovnih vježbi u privatnosti svog doma, u trajanju od mjesec dana. Prije nego se odlučimo provesti duhovne vježbe, moramo biti spremni tijekom 30 dana, od večeri prije prvog dana do jutra tridesetog dana, iznaći vrijeme za Krista.

“Duhovne vježbe”, napisao je sv. Ignacije tijekom 10 godina, od 1521. do 1533. i počivaju na tri glavna temelja: Sveto pismo, osobni duhovni doživljaji, kao i čitanje druge duhovne literature, npr. Tome Kempenca. Vježbe je zvanično odobrio papa Pavao III. 31. srpnja 1548., točno osam  godina prije smrti sv. Ignacija. Nakon njihovog odobrenja, vježbe redovito provodi oko četrdesetak papa tijekom svog pontifikata i snažno ih preporučuju svim vjernicima, a 1922. papa Pio XI. proglašava sv. Ignacija zaštitnikom svih duhovnih vježbi i povlačenja. Tako vježbe sv. Ignacija postaju snažno oruđe na putu prema svetosti i nasljedovanju Krista.

Organizacija i svrha duhovnih vježbi

Glavno načelo i temelj duhovnih vježbi riječima sv. Ignacija:

“Čovjek je stvoren da Gospodina Boga svoga hvali, da ga štuje, da mu služi i da tako spasi dušu svoju, a ostale stvari na zemlji stvorene su radi čovjeka, da mu budu od pomoći da postigne svrhu za koju je stvoren. „ ( Duhovne vježbe, str. 19).

U ovom citatu, svetac nas upozorava da je glavni zadatak spasiti dušu svoju. Vjera nas uči da smo svi dionici pale prirode i živimo u neznanju, volju nam slabe naše grijesi. Bog nam je jasno rekao da je cilj našeg života  Njega upoznati, ljubiti i služiti mu i tako doći do punine spoznaje Boga. Svima nam je znano da to jako lijepo zvuči, ali i pravednik  posrne  sedam puta tijekom dana. Bog nam daje svoju milost i od nas očekuje da surađujemo s Njim. Kada bismo mogli čuti Boga, vjerojatno bi Njegovo pitanje zvučalo: „Zašto tumarate i lutate?“ Jedan pogled na našu dušu, zarobljenu neurednim emocijama i žudnjama više je od odgovora. Ne kontroliramo svoje porive, želje nam nisu u skladu s Božjom voljom, žudimo činiti stvari koje se Bogu gade, a zdušno izbjegavamo činiti ono što očekuje od nas.

Nebo nam se smiješi ovisno o tome koliko vladamo sobom, bez obzira koliko su snažni naši porivi, koliko smo u stanju procijeniti situaciju i djelovati tako da se Bog u njoj proslavi, te suobličiti se s Božjom voljom.

Sv. Ignacije nam nudi dva načina kako da lakše gazimo Kristovom stazom, jedan je suobličiti um  s Duhom, a drugi osloboditi svoju dušu od krivih navezanosti. To je ono što nam je sv. Igancije htio reći u svom načelu i temelju duhovnih vježbi. Dušu treba osloboditi, isprazniti od krivih želja i emocija, spoznati što je Božja volja za naš život i kako je slijediti. Možemo reći da smo slobodni kada smo u stanju odabrati ono što je za nas najviše dobro. Živimo u okruženju koje nas mami svojim prividnim čarima, zaposjeda našu volju, stoga moramo mudro i jasno znati donijeti odluku. Na ovaj način bit ćemo slobodni od krivih žudnji jer vrlo često ono što Bog želi, ne odgovara našim prohtjevima. Našu volju osnažit će jasni motivi, nužno je posvijestiti koje koristi imamo nasljedujući Krista, ali isto tako moramo vidjeti kakvu štetu nanosimo sebi ako se od Boga udaljimo. Bez Božje pomoći ne možemo niti prosvijetliti svoj um, niti ojačati svoju volju, tu nam je potrebna snažna molitva. Duhovne vježbe su vid koncentrirane molitve i trebamo moliti Gospodina da nam pokaže prepreke na našem duhovnom putu i da nas osnaži u ispunjavanju Njegovog plana za naš život.

Traženje Božje volje

Duhovnim vježbama trebamo pristupiti sa željom da otkrijemo Božji plan za naš život koji nam često u svakodnevnom životu promakne. Vrlo često ga ne vidimo jer volju Božju ni ne tražimo, nego slijedimo vlastite pobude. Tijekom mjesec dana vježbi pokušajmo biti što iskreniji prema sebi, čupajući korov koji nas od Boga drži podalje, moleći da nam pokaže što je Njegova želja u našem životu, pri tome izbjegavajući neke nejasne, nedorečene planove. Po završetku vježbi možemo imati siguran Božji odgovor za naš život. Božji plan s nama sigurno će sadržavati neku vrstu apostolata i tko dobro poznaje sv. Ignacija zna da je kod njega put svetosti uvijek obuhvaćao i evangelizaciju. Štoviše, mišljenja je bio da onaj tko ne surađuje s Kristom na spašavanju drugih duša, sam ne može biti na putu svetosti. Mišljenja sam da tijekom vježbi, pitanje ne treba biti trebamo li raditi na spašavanju duša, nego više tražiti naputke kako to učiniti. Bog nas sve poziva u apostolsku službu, ali pitanje je kako nas Gospodin vidi  kao instrument svoje milosti.

Praktični savjeti

Duhovne vježbe u svom domu zahtijevaju posebnu pripremu i pri tome treba obratiti na nekoliko stvari pozornost:

 1. Čvrsto odlučite da ćete se vježbama posvetiti kao i drugim važnim dijelovima svog života.
 2. Nabavite primjerak knjige sv. Igancija. „Duhovne vježbe“. To neka vam budu glavne smjernice tijekom vježbi.
 3. Za svaki dan pomno razradite temu toga dana  I pripadajuće  tri meditacije.
 4. Vodite računa koliko meditacija možete obaviti tijekom jednog dana, a za svaku meditaciju izdvojite barem jedan sat, može i duže, no onda razmotrite koliko ćete moći u jednom danu.
 5. Mudro je unaprijed znati koliko vremena imate svaki dan za meditaciju, najbolje ujutro za taj dan. Ponekad to može varirati od dana do dana, ali ne tijekom jednog dana.
 6. Odlazite svaki dan na misu I pričešćujte se.
 7. Prije kraja vježbi, pripremite dobru ispovijed, to ne mora biti nužno životna ispovijed, ali naglasak neka bude na vašem moralnom životu. Na taj način ćete zamijetiti kako Božja milost djeluje u vašem životu.
 8. Svaki dan zapisujte svoje doživljaje, razmatranja I osvrt na kraju dana.
 9. Savjet je da drugima ne kazujete o svojim vježbama, osim članovima obitelji.
 10. Čuvajte svoja osjetila tijekom tog razdoblja.
 11. Niti jednog trenutka ne zanemarujte svoje obveze, vježbajte se biti s Gospodinom tijekom posla.
 12. Svakodnevno pročitajte neko duhovno štivo, koje može i ne mora biti povezano s vježbama.
 13. Tijekom večeri molitvom se pripremite za idući dan kontemplacije i preporučite se Gospodinu.
 14. Izbjegavajte sekularno štivo ili zabavu, no ispunjavajte sve svoje druge zadatke.
 15. Slušajte duhovnu glazbu I ponašajte se ljubazno, s puno ljubavi prema svojoj okolini.
 16. Probajte naći podršku drugih koji su također u vježbama I ako žele, podijelite s njima neka svoja iskustva.
 17. Postoji li mogućnost, kontaktirajte duhovnika ili potražite duhovni savjet.
 18. Molite krunicu svaki dan, a dva puta dnevno Angelus.
 19. Svaki dan napravite ispit svijesti I po mogućnosti nastavite I nakon vježbi.
 20. Pomno proučite cijelu knjigu “Duhovne vježbe”, posebno dio o razlikovanju duhova, tri vrste molitve.
 21. Ne dajte da vas zloduh zarobi tjeskobom, strahom, obeshrabrenošću.
 22. Zajedno s Gospodinom probajte donijeti odluke glede svog budućeg života. Tražite da vam Gospodin pokaže svoje planove za vaš život.
 23. Ako više osoba sudjeluje u vježbama, molite jedni za druge.

 

Izvor: O. John Hardon, Ignacijeve vježbe u svakodnevnom životu

Prevela: Miriam Goll