Šarm Petog evanđelja

Datum objave: 23. travnja 2018. Aktivnosti

Jedno  od prekrasnih druženja s hrvatskim književnicima Udruga katoličkih intelektualaca pripredila je 13. veljače 2017. u knjižari Nova u Osijeku. Bilo je to  predstavljanje  knjige „Peto evanđelje“ akademkinje Dubravke Oraić Tolić, u izdanju izdavačke kuće „Ljevak“.

Dvorana u kojoj je bilo predstavljanje knjige bila je puna, a samo predstavljanje – kulturno obogaćenje i duhovni užitak.  O knjizi su govorili urednica Nives Tomašević, uvod u strukturu knjige dala je,  u ime Udruge katoličkih intelektualaca prof. dr.sc. Ružica Pšihistal, a tekstove iz  evanđelja čitao je prvak HNK Osijek  Vjekoslav Janković.  Svaki pročitani tekst – komentirala je sama autorica – prof. dr. Dubravka Oraić Tolić. Njezino svjedočenje o svom životu i životu svoje obitelji s Biblijom – bilo je vrlo, vrlo šarmantno. Putovanje u Svetu zemlju najljepši je dar koji su ona i njezin suprug mogli jedno drugom pokloniti za proslavu zlatnog jubileja – 50 godina braka. Kako je, po njenim riječima, njezin suprug toliko zaljubljen u Bibliju da ju neizostavno čita svaki dan, i to tako da pred sobom drži latinski i grčki tekst s jedne strane, a s  druge strane sve prijevode na hrvatski jezik, bilo je očekivano da će susreti s mjestima na kojima se dogodila  „najljepša priča ikad ispričana“ biti iznimno zanimljivi, bogati značenjima i obogaćujući za duhovni rast oboje supružnika. Iskustvo jednotjednog hodočašča po Svetoj zemlji, zabilježila je i objavila, te tako obogatila hrvatsku kulturu putopisom koji je neusporediv sa svim do sada napisanim vodičima po Svetoj zemlji pisanim znanjem,  vjerom i ljubavlju svećenika teologa. Akademkinja Dubravka Oraić Tolić je svojim komentarima, nakon pročitanog teksta iz Evanđelja o pojedinom mjestu na kojem je  tijekom hodočašča bila, progovorila srcem vjernice, supruge, intelektualke, nasmijane, suvremene sretne žene, uspješne sveučilišne profesorice, svjesne da je svjetlo i radost života dobila iz nepresušnog izvora vjere koju je baštinila u Katoličkoj Crkvi. Njena tumačenja mjesta koja su nam poznata iz svakodnevnog čitanja Biblije na misi, a koje je sad posjetila, možemo usporediti s iskustvom sv. Ivana Pavla II., koji se bojao da će susret sa suvremenim životom na svetim mjestima oštetiti i umanjiti doživalja svetoga, ali je iskustvo pokazalo drugačije. Rekao je da je nebo isto, konfiguracija tla je ista, udaljenosti su iste, pustinja je i danas pustinja, Jeruzalem je i danas Jeruzalem, ali doživljaj svetoga je neponovljiv! Taj doživljaj svetoga mogao se osjetiti i u izlaganju o svojoj knjizi akademkinje Oraić Tolić o pojedinim mjestima: Nazaretu, Betlehemu, Jeruzalemu, gdje je Isus sa svojim učenicima imao Posljednju večeru i ustanovio Euharistiju, gdje su Kalvarija i Sveti grob u neposrednoj blizini, kao i vrt u kojem je uskrsnuli Isus razgovarao s Marijom Magdalenom.

Zanimljivo je da je njezino izlaganje počelo svadbom u Kani Galilejskoj, u kojoj je Isus učinio prvo čudo, pretvorivši vodu u vino, i svojim prisustvom posvetio brak.  Bilo je to kao hvalospjev ljubavi u „Pjesmi nad pjesmama“ kao zahvalnost Bogu za sretan i dugovječan brak, tako su to slušatelji doživjeli. Zanimljiva je i njena rečenica „Najveća je bol tamo gdje je Bog“, kao i činjenica da se Svjetlo svijeta rodilo u dubokoj tami, a da bi se približili Najvećem, svi se moraju poniziti. Ovo je komentar na činjenicu da je ulaz u baziliku Isusova rođenja u Betlehemu tako nizak i vrata tako mala da je potrebno duboko se sagnuti da bi se u nju ušlo, a mjesto na kome se rodio Isus je duboko pod zemljom. Tako je, kaže profesorica Oraić Tolić velika religija nastala u malom mjestu, a kršćanski Bog pripada postmoderni, jer se obraća pojedincu i individualno procjenjuje osobu. Ovako viđenje Svete zemlje i osobni šarm spisateljice pridonio je opuštenom i radosnom druženju slušatelja s autoricom i njezinom domaćicom, predsjednicom Udruge katoličkih intelektualaca, profesoricom na Filozofskom fakultetu u Osijeku, prof.dr. Ružicom Pšihistal i nakon službenog završetka predstavljanja knjige „PETO EVANĐELJE“.