Roman obraćenja

Datum objave: 23. travnja 2018. Osvrti

Kako napisati snažni autobigrafski roman obraćenja, izvrzno je uobličila američka spisateljica, Jennifer Fullwiler u svojoj knjizi : „Kako sam strastveno tražila sreću“ u izdanju izdavačke kuće„Verbum“.

Knjiga se čita u dahu, kao najnapetija avantura, jer se radi o imućnom američkom paru koji se odlučio obratiti na katoličanstvo. Autorica započinje sa svojim ateističkim korijenima, čak štoviše s  periodom mladenačkog ismijavanja Krista i polako lomi ledeni oklop nevjere oko svoga srca. Vrlo brzo nakon udaje, suprug i ona napuštaju milijunski posao, pridružuju se zajednici katekumena i kreću u duhovni boj. Tu knjiga ubrzava tempo jer se susreću s naizgled nerješivim problemima, financijskim i zdravstvenim teškoćama, ali ohrabreni Duhom Svetim i novom zajednicom, nastavljaju naprijed prema Kristu.

Ova knjiga, iskreno, bez patetike i naglaska na čudima, pokazuje koliko obraćenje može biti teško i dugotrajno, te da je odluka o nasljedovanju Krista, tek početak proboja prema Njemu. No, ono što knjiga jasno uprizoruje je da kapitalistički neoliberalizam ne voli Boga, da Amerika nije država koja u praksi tolerira vjersku slobodu, a time i poštivanje vjerskih uvjerenja. Naime, ovaj bračni par napuštajući korporacijski život, u pokušaju da žive svoju vjeru, susreće se s mnogobrojnim zakonskim propisima koji kontroliraju mnoge vidove njihova života, kao: zdravlje, prave lijekove i slobodno izjašnjavanje svojih vjerskih stavova. Emotivni su primjerice susreti autorice s njenim ginekologom koji joj ne može prepisati nužni lijek ako ne pristane na oralne kontraceptive, a ona mu u strahu tek u jednom privatnom susretu priznaje svoje razloge. U društvu koje sve regulira, Božja providnost ne prolazi tako lako, a posebno kada samo živite od Njegove pomoći, kada vrata do novog doma ili skupog lijeka otvara molitva, a ne bankovni konto.

Knjigu koja je tako emotivno zarazna ne treba posebno hvaliti, ona će to sama napraviti nakon nekoliko stranica, a ja ću pohvalu završiti citatom iz knjige:

„ U vezi s romantičarima koji uporno ponavljaju kako je je Bog u svemu, kršćanin bi trebao reći: „Ne lupetaj gluposti“. Kršćanstvo je aktivna religija, Bog je stvorio svijet, ali je na svijetu mnogo stvari pošlo po krivu i Bog inzistira iz sveg glasa da mi to moramo ispraviti“

Jennifer Fullwiler, Kako sam strastveno tražila sreću. Split, Verbum, 2014.

Miriam Goll