Prvi korizmeni susret – Ispit savjesti Tina Ujevića u izvedbi Roberta Kurbaše

Datum objave: 23. travnja 2018. Aktivnosti

Udruga katoličkih intelektualaca ugostila je 10. ožujka 2017. u prepunoj dvorani Kluba knjižare Nova kao prvi Korizmeni susret glumca Roberta Kurbašu koji je predstavio svoj redateljski i dramaturški prvijenac, monodramu Ispit savjesti.

Monodrama se temelji na Ujevićevom istoimenom proznom tekstu koji dopunjuju fragmenti iz drugih Tinovih proznih i pjesničkih tekstova i poziva gledatelja da oslobodi samog sebe promišljajući i postavljajući se pred ispit svoje savjesti. Tinova  proza i Robertov glumački iskaz nadopunjuju se i prekidaju stihovima („glas duše“) stvarajući potpuno suglasje između napisanoga i izrečenoga. Snagom glumačke ekspresije, Kurbaša dočarava najčešći motiv Tinova pjesničkog subjekta, borbu sa samim sobom. Ogoljen pred publikom, Kurbaša iskazuje fragmente duševnih stanja koje i protagonista i gledatelja vode kroz niza različitih emocija do određenih spoznaja i razmišljanja o samom sebi.

Osim egzistencijalističkih tema ljubavi, religije i bitka, monodrama se – potaknuta velikom Tinovom stvaralačkom energijom – dotiče  i samog procesa pisanja i stvaranja umjetničkog djela. Promišljanje o prolaznosti i vječnosti, kroz dnevničko-esejske zapise autora i monološke ispovijedi glumačkog protagonista, potraga je umjetnika po zakutcima vlastite duše za pjesničkim umijećem i glumačkom inspiracijom.

Monodrama Ispit savjesti ispovijed je suvremenog čovjeka, izgubljenog i razočaranog, ali spremnog za povratak sebi, Bogu i ljubavi.  Predstava završava samo jednom upaljenom svijećom, u odsustvu glumca, i progovara s gledateljem otvarajući mu put u proces samospoznaje i ispita savjesti.

Izabela Pleša