Korizmeni koncert Zbora mladih Presveta imena Marijina u osječkoj konkatedrali

Datum objave: 23. travnja 2018. Aktivnosti

OSIJEK – Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina (PIM) održao je 28. veljače 2016. u konkatedrali Sv. Petra i Pavla u Osijeku korizmeni koncert „Korizma u novom ruhu“. Uz umjetničko ravnanje Jure Smajića PIM-ovci su izveli repertoar sastavljen od gregorijanskih korala, hrvatske tradicionalne popijevke i partiture iz svjetske klasične baštine te afričke i crnačke tužaljke kao svojevrsni presjek korizmenoga repertoara koji Zbor mladih donjogradske župe njeguje niz godina. Na koncertu su nastupili solisti Marta Prpić (sopranistica) i Zvonimir Mrčela (tenor), orguljašica i korepetitorica Tihana Droždek, prof., te violinist Bartul Lakotić, a nakon dvanaest skladba publika je pljeskom potaknula izvedbu dodatnog glazbenog darivanja. Koncert je organizirala Udruga katoličkih intelektualaca u suradnji sa župnikom mons. Adamom Bernatovićem.

„U tim je pjesmama vjernički puk sačuvao sjećanje na plač jeruzalemskih žena koje su pratile Isusa na put križa, plač Isusove majke. Ostat će tajnom zašto je vjerničkom puku Isus najbliži u križu, u muci i plaču. Nije li to odgovor na horizontalu križa i na raširene Isusove ruke kojenas grle ne bi li iscijelile naše najintimnije rane.  Kristove zastupničke
patnje radi nas i radi našega spasenja dopuštaju nam sudjelovanje u  njegovu trpljenju, dok vjernici u pobožnoj korizmenoj pjesmi i putu križa prepoznaju bol kao mjeru i mjesto ljubavi prema Raspetome“, kazala je uvodeći u koncertnu korizmenu večer predsjednica UKI-ja Ružica Pšihistal.

Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina već 20 godina okuplja mlade vjernike zaljubljenike u sakralnu i duhovnu glazbu. Osnovna mu je zadaća animiranje večernje sv. mise u donjogradskoj župi Preslavnog Imena M      arijina, uveličavanje svih važnijih župnih događaja te održavanje redovitih božićnih koncerata. U najavi koncerta istaknuto je kako je Zbor mladih PIM zakoračio u duhovno-glazbenu formu sjajnih prigodnih koncerata te ostvario suradnju s ostalim duhovnim sastavima, pjevačkim zborovima i glazbenim ansamblima pa čak i nekim od glazbenih imena, primjerice surađivao je s Marijom Husar na glazbenom projektu Pamtit ćemo, a sudjelovao je na otvorenju 9. festivala duhovne glazbe Bonofest u Vukovaru. Također, PIM-ovci su nastupili na OLJK-u 2014. uz druge osječke gradske zborove u hrvatskoj praizvedbi afričke kantate Zimbe! A. L’ Estrangeam, a ostvarili su i uspješnu suradnju s Hrvatskim katoličkim radijem tijekom prošlogodišnjeg projekta Korizma u novom ruhu objavljujući nosač zvuka. Zbor se diči osvojenom 2. nagradom stručnog ocjenjivačkog žirija na Uskrsfestu 2015. godine. U ovogodišnjoj korizmi pred Zborom je izniman glazbeni projekt – Requiem G. Faurea u suradnji s Opernim zborom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Tekst i fotografija: Nevenka Špoljarić